Bułeczki są szybkie w przygotowaniu,
syte i zdrowe.
A jak się pieką cudnie pachnie w całym domu...
Składniki
600 gram mąki pszennej pełnoziarnistej
około 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(do podsypywania)
0.5 litra ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy/oleju
opakowanie drożdży instant
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki Prymat
1/2 łyżeczki Czosnku staropolskiego Prymat
ziarna do posypania bułeczek
1 jajko
około 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej(do podsypywania)
0.5 litra ciepłej wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy/oleju
opakowanie drożdży instant
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki Prymat
1/2 łyżeczki Czosnku staropolskiego Prymat
ziarna do posypania bułeczek
1 jajko
Wykonanie
Mąkę pełnoziarnistą wsypać do miski,dodać drożdże,sól, czosnek i natkę.
Dodać ciepłą wodę i wyrobić miękkie,elastyczne ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką pszenną tortową)
Odstawić na 15 minut.
Dodać ciepłą wodę i wyrobić miękkie,elastyczne ciasto(w razie potrzeby podsypać mąką pszenną tortową)
Odstawić na 15 minut.
Po tym czasie formować bułeczki( mi wyszło 6 dużych).Posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnami.
Odstawić na kolejne 15 minut.
Piec 30 minut w 180 stopniach.
Studzić na kratce
2 komentarze:
Do ciasta na bułkę nie dodaje się jajka? Tylko smaruje się nim wierzch? Czy bułka nie jest przez to twarda?
bułeczki wyszły lekko chrupiące z wierzchu ale nie twarde. są mocno zbite jak to bywa w pieczywie z pełnoziarnistej mąki. ale jedną można się najeść na długi czas
Prześlij komentarz