środa, 8 maja 2013

Pulpety mięsno-kapuściane

Smaczne pulpety w smaku przypominające gołąbki.
Pysznie smakują z kaszą gryczaną
 
 
Składniki
na 8 sztuk
 
około 80 dkg kapusty pekińskiej
0.5 kg mielonej wieprzowiny(łopatka,karczek)
1/2 szklanki kaszy manny KUPIEC
3-4 jajka
sól do smaku
pieprz świeżo mielony
ostra papryka
suszona natka pietruszki
olej do smażenia
kostka rosołowa wołowa
liść laurowy
ziele angielskie

 
Wykonanie
 
Kapustę umyć i drobno posiekać.
Dodać zmielone mięso,jajka,kaszę manną Kupiec oraz przyprawy
i dokładnie wymieszać całość.
 
Zwilżonymi dłońmi formować pulpety i smażyć na niewielkiej ilości oleju.
W garnku zagotować 1.5 litra wody z kostką rosołową,liściem laurowym i zielem angielskim.
Wrzucić podsmazone pulpety i gotowac na malutkim ogniu około 40 minut.
Podawać z sosem pieczeniowym
(mi został z poprzedniego dnia sos mięsny)
 lub pomidorowym.
 
Podałam z kaszą gryczaną Kupiec i mixem sałat z jogurtem naturalnym.
 
SMACZNEGO


 

Brak komentarzy: