niedziela, 26 maja 2013

Kołacz z serem

Uwielbiam kołacz z serem, troszkę za mocno wyrosło mi ciasto drożdżowe
przez co schował się ser,ale kołacz był pyszny.
Długo świeży,puszysty z chrupiącą kruszonką...
 
 
Składniki
ciasto
60 dkg mąki pszennej
5 dkg drożdży
15 dkg margaryny
10 dkg cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
 
ser
 
1 kg 3 krotnie zmielonego twarogu
2 jajka
3 dkg cukru
rodzynki
budyń śmietankowy+1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
kruszonka
 
40dkg mąki pszennej
20 dkg margaryny
25 dkg cukru

 
Wykonanie
 
ciasto
 
Mleko podgrzać,rozpuścić w nim drożdże.
W przesianej mące zrobić dołek,wlać drożdże lekko przemieszać.
Margarynę stopić-wystudzić.
Jajka rozbełtać.
Jak drożdże lekko podrosną dodać margarynę,jajka,cukier i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
 
kruszonka
 
Margarynę stopić-lekko ostudzić,
dodać mąkę i cukier,zagnieść,owinąć w folię i wstawić do lodówki.
 
 
ser
 
Twaróg zmiksować z jajkami,cukrem,proszkiem budyniowym i mąką.
Wmieszać rodzynki.
 
 
 
Podrośnięte ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem,wylać na nie ser i ułożyć kruszonkę.
Piec w 180 stopniach min 60 minut

 
Kołacz kroić po całkowitym wystudzeniu.
Podawać posypane cukrem pudrem
 
SMACZNEGO



2 komentarze:

Inspirowane Smakiem pisze...

Nie znałam takiej nazwy dla tego ciasta. :) Bardzo je lubię!

Beata pisze...

Lubię takie ciasta do kawki :)) Mniam :))