czwartek, 23 maja 2013

Ciasteczka łakotki z cukrem

Słodkie,chrupiące i pyszne ciasteczka.
Idealne do herbaty lub dla dzieciaczków
 
 
Składniki
 
400 gram maki tortowej
200 gram masła(lub margaryny)
100 gram cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier kryształ do posypania
 

 
Wykonanie
 
Wszystkie składniki( z wyjątkiem cukru kryształu)  razem zagnieść.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
 

 
Po tym czasie ciasto cienko wałkować,szklanką wycinać kółka a w środku dziurkę kieliszkiem.
 
Na ciasteczkach delikatnie wyciąć kratkę
(ja to robię wykrawaczką do krojenia jajek-foto)

 
Ciasteczka układać na blachę do pieczenia i posypywać cukrem.
Piec 10-12 minut w 180 stopniach.
 
 
SMACZNEGO


 
 

do zważenia składników użyłam wagi firmy Fackelmann
logo ze strony producenta

4 komentarze:

Elficzna pisze...

hih takie ciasteczka z dzieciństwa :)

Adam pisze...

Moje ulubione ciasteczka do herbaty:)

Olcia pisze...

Piekłam je specjalnie dla mojego synka, zajadał ze smakiem...a wiadomo domowe najlepsze

od-kuchni pisze...

Super te ciasteczka :)