Słodkie,chrupiące i pyszne ciasteczka.
Idealne do herbaty lub dla dzieciaczków
Składniki
400 gram maki tortowej
200 gram masła(lub margaryny)
100 gram cukru pudru
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 żółtko
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier kryształ do posypania
Wykonanie
Wszystkie składniki( z wyjątkiem cukru kryształu) razem zagnieść.
Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie ciasto cienko wałkować,szklanką wycinać kółka a w środku dziurkę kieliszkiem.
Na ciasteczkach delikatnie wyciąć kratkę
(ja to robię wykrawaczką do krojenia jajek-foto)
Ciasteczka układać na blachę do pieczenia i posypywać cukrem.
Piec 10-12 minut w 180 stopniach.
SMACZNEGO
do zważenia składników użyłam wagi firmy Fackelmann
logo ze strony producenta
4 komentarze:
hih takie ciasteczka z dzieciństwa :)
Moje ulubione ciasteczka do herbaty:)
Piekłam je specjalnie dla mojego synka, zajadał ze smakiem...a wiadomo domowe najlepsze
Super te ciasteczka :)
Prześlij komentarz