wtorek, 20 października 2015

Ciasto drożdżowe 24-godzinne

 Drożdżowe bez wyrabiania...
Pulchne i mięciutkie,pyszne na ciepło :)


Składniki

    mąka pszenna 4 szklanki
    drożdże świeże 5 dkg
    cukier 0,5 szklanki
    jajka 4 sztuki
    olej 3/4 szklanki
    mleko 3/4 szklanki 

 



Wykonanie 

Do dużej miski przesiać mąkę,na nią pokruszyć drożdże,wysypać cukier,
wlać roztrzepane jajka,wlać olej oraz mleko.
NIE MIESZAĆ! 
Przykryć miskę folią aluminiowa i wstawić miskę do lodówki na 24 godziny. 

Po tym czasie całość wymieszać drewnianą łyżką i przełożyć na blachę do pieczenia. 
Piec w piekarniku w 180 stopniach 35 minut
(ja piekłam w prodiżu,spód wyłożyłam papierem do pieczenia) 

Wystudzone można posypać cukrem pudrem  

SMACZNEGO



*na ciasto można dać dowolne dodatki:owoce,bakalie czy połamaną czekoladę,
ja swoje ciasto przed pieczeniem posypałam wiórkami kokosowymi.