poniedziałek, 21 listopada 2011

Zapiekanka a'la gołąbki

Nie zawsze mam czas na robienie gołąbków ale często mam na nie ochote,wtedy świetnym roziązaniem jest taka zapiekanka.
Smakuje jak gołąbki a jej przygotowanie trwa połowę czasu mniej.

Składniki

mała główka białej kapusty
250 gram ryżu
pół kg mielonego mięsa
przyprawy
Kostka rosołowa dowolna


Wykonanie

Kapuste dowolnie siekamy( ja wole grubsze kawałki)
kostke rosołową rozpuszczamy w 300 ml wody
ryż gotujemy w lekko posolonej wodzie( ale nie calkowicie na miękko)
studzimy i mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy do smaku
 (pieprz, ostra papryka,czosnek granulowany)

W naczyniu żaroodpornym(z przykrywką)
układamy kolejno

kapusta,farsz,kapusta,farsz,kapusta

zalewamy przygotowanym wcześniej bulionem,
przykrywamy i pieczemy w 180 stopniach godzinę.
Następnie odkrywamy zapiekanke i wyłączamy piekarnik zostawiamy tak na okolo godzine
(zapiekanka odparuje z nadmiaru wody i smaki się przegryzą, raczej w tym czasie mocno nie wystygnie)

Podajemy
z sosem pomidorowym lub ketchupem
porcja dla 3-4 osób

1 komentarz:

Anna i Grzegorz pisze...

Znakomity pomysł na zapiekankę o smaku gołąbków:)