wtorek, 14 maja 2013

Sos szpinakowy z kurczakiem

Szybki i pyszny sos do makaronu.
Przygotowanie trwa tyle co ugotowanie makaronu
 
 
Składniki
na 3 porcje
 
opakowanie mrożonego szpinaku
2 filety z piersi kurczaka(okołlo 0.5 kg)
szklnka mleka
2 łyżki mąki(w diecie protal 2 łyżki maizeny)
2 łyżki jogurtu greckiego
sól,pieprz, przyprawa do kurczaka
szczypta gałki muszkatałowej
2 ząbki czosnku
 
 
Wykonanie
 
Umyty i oczyszczony filet z kurczaka pokroić w kostkę.
Podsmażyc bez tłuszczu na teflonowej patelni.
Doprawić i dodać rozmrożony szpinak oraz przeciśnięty czosnek.
Całość chwilę podsmażyć.
W miseczce wymieszać mleko,jogurt i mąkę(lub maizenę).
Wlać do szpinaku i zagotować,doprawić do smaku.
 
Podawać z makaronem,
ja ułożyłam na sosie małe kuleczki mozzarelli.
 
SMACZNEGO



1 komentarz:

rejcz pisze...

koniecznie muszę to zrobić,, brzmi pysznie, łatwo i szybko^^