Zebrę zna chyba każdy,dwukolorowe ,babkowe ciasto,
wilgotne i długo zachowujące świeżość.
Składniki
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
1 szklanka cukru
1 szklanka wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki
3 łyżeczki ciemnego kakao
3 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Wykonanie
Oddzielić żółtka od białek.
Z białek ubić sztywna pianę, dodać cukier i żółtka i wciąż miksować.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia-miksować.
Na koniec wlać wodę i olej i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 równe części.
Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Ciasta wylewać na przemian po 1 łyżce do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką.
Nie ma potrzeby mieszania ciast w formie.
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
(do suchego patyczka)
Po upieczeniu wystudzone ciasto wyjąć na talerz,
przed podaniem posypać cukrem pudrem
SMACZNEGO
2 komentarze:
Bardzo fajnie wygląda!
smak dzieciństwa :) pamiętam jeszcze, jak mama piekła to ciasto w prodiżu! :)
Prześlij komentarz