Ciasto tzw."zachciankowe" ponieważ najlepsze jest świeżo upieczone.
kilka minut miksowania, odrobina owoców i cierpliwość w trakcie pieczenia...
a w nagrode blacha pachnącego ciasta z rabarbarem
ps. na drugi dzień też jest wyśmienite
Składniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
0.5 kg mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
2 kisiele truskawkowe
szklanka mleka
200 gram margaryny
rabarbar
Rabarbar obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
Zasypać proszkiem kisielowym i cukrem pudrem,wymieszać i odstawić
Jajka zmiksować z cukrem, dodać margarynę ( w temp.pokojowej) i dalej miksować
Nie przejmujcie się grudkami z margaryny,w trakcie pieczenia znikną.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Miksować na gładkie ciasto.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wylać ciasto,na górze ułożyć rabarbar.
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku około 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez 60 minut.
Ciasto studzić w uchylonym piekarniku około 15 minut.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz