Są pyszne,niedrogie, dość długie w przygotowaniu ale dla efektu warto
Składniki
na około 15 dużych klusek
0.5 kg mięsa mielonego
1,5 kg ziemniaków
1 jajko
mąka ziemniaczana
1 kostka rosołowa
cebulka i masło
przyprawy
Wykonanie
Przepis na kluski TUTAJ.
Nadzienie
Mięso mielone doprawić solą,pieprzem i przyprawą do mielonego.
Dodać jajko i w razie potrzeby bułki tartej,dobrze wyrobić.
w 0.5 litra wody rozpuścić kostkę rosołową.
Formować małe pulpeciki i wrzucać na gotujący się bulion.
Gotować około 10 minut.
Pulpeciki wystudzić.
Z ciasta na kluski odrywać po kawałku,rozpłaszczać w rękach,kłaść po 1 pulpeciku i formować kluski.
Gotować w osolonym wrzątku około 7 minut od wypłynięcia.
Podawać polane zeszkloną cebulką na maśle.
1.Kluski można nadziewać zmielonym ugotowanym mięsem z rosołu(wtedy nie trzeba gotować pulpecików)
2.Kiedyś nadziewałam kluski surowym mięsem mielonym ale gotowanie klusek dłużej trwało i kluski lubiły się rozgotować.Tak jest szybciej i wygodniej a pulpeciki można ugotować dzień wcześniej.
SMACZNEGO
2 komentarze:
Jak ja dawno nie jadłam takich klusek:) Wyglądają pysznie:)
Nigdy nie wiedziałam co zrobić z mięsem z rosołu zawsze moje psy miały wyżerkę.A teraz zrobiłam kluski z mięsa z wczorajszego rosołu:)Mam nadzieję że wyjdą dobre, czekam aż woda się zagotuje.
Prześlij komentarz