Idealne na Walentynki ale nie tylko.
Kruche waniliowe ciasteczka z pyszną galaretką.
Można je przełożyć domową konfiturą,marmolada lub kremem czekoladowym
Składniki
na ciasteczka
2 żółtka
1.5 szklanki mąki(plus odrobinę do podsypywania)
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
2 żółtka
1.5 szklanki mąki(plus odrobinę do podsypywania)
4 łyżeczki cukru
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
lub 2 opakowania cukru wanilinowego
kostka margaryny(25 dkg)
dodatkowo czerwona galaretka
Wykonanie
dodatkowo czerwona galaretka
Wykonanie
Składniki na ciastka należy zagnieść i odstawić do lodówki na godzinę.
Następnie rozwałkować cienko i wykrawać serduszka.
Piec w 180 stopniach 10-12 minut
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i wylać do płaskiego naczynia.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i wylać do płaskiego naczynia.
Ja wylałam do silikonowej formy na tartę.
odstawić na noc do lodówki,
na drugi dzień wykrawać serca tą samą wykrawaczką którą wykrawaliśmy ciasteczka
.Galaretkowe serce ułożyć na ciasteczkach,
można zostawić nieprzykryte lub przykryć drugimi ciasteczkami.
Ciasteczka można polukrować lub ozdobić roztopioną nad parą wodną czekoladą.
Ciasteczka należy przechowywać w lodówce ze względu na galaretkę.
Ciasteczka można polukrować lub ozdobić roztopioną nad parą wodną czekoladą.
Ciasteczka należy przechowywać w lodówce ze względu na galaretkę.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Słodziutkie maleństwa :)
Prześlij komentarz