Każdy na gołąbki ma swój sposób i przepis
oto mój...
Składniki
Główka białej kapusty(można użyć włoskiej)
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
150 gram ryżu
Przyprawy:
cebula suszona Prymat
Natka pietruszki Prymat
Pieprz kolorowy świeżo mielony Prymat
Sól
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
150 gram ryżu
Przyprawy:
cebula suszona Prymat
Natka pietruszki Prymat
Pieprz kolorowy świeżo mielony Prymat
Sól
WykonanieFarsz
Ryż ugotować ale dente w lekko osolonej wodzie,przestudzony wymieszać z mięsem i przyprawami.
Z kapusty zdjąć pierwsze liście.Wyciąć głąb jak na foto.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i włożyć delikatnie kapustę.
Zmniejszyć płomień i delikatnie ściągać po kolei liście.
Liście kapusty odsączyć z nadmiary wody.
W dużym garnku zagotować wodę z łyżeczką soli i włożyć delikatnie kapustę.
Zmniejszyć płomień i delikatnie ściągać po kolei liście.
Liście kapusty odsączyć z nadmiary wody.
Z liści wycinać grubsze części.Nakładać po łyżce farszu i zwijać gołąbki.
W garnku ułożyć kilka liści na dnie.Na to poukładać partiami gołąbki.
Wlać wrzącą wodę do połowy wysokości gołąbków.
Przykryć pokrywką i na niewielkim gazie dusić do miękkości górnych gołąbków( około 60 minut)
Wlać wrzącą wodę do połowy wysokości gołąbków.
Przykryć pokrywką i na niewielkim gazie dusić do miękkości górnych gołąbków( około 60 minut)
podawać z sosem pomidorowym,grzybowym lub pieczarkowym.
SMACZNEGO
3 komentarze:
uwielbiam goląbeczki ;) Klasyka na polskim stole:)
Gołąbki robię w ten sam sposób :)
Koniecznie z ryżem. Są wtedy takie delikatne w smaku. Pychota!
Ale mi ochoty narobiłaś na gołąbki... Też muszę zrobić :)
Prześlij komentarz