Ostatnio eksperymentuję z dodatkami na pizze.
tym razem ze szpinakiem i jajkiem...typowo pod mojego męża...
Składnikina 2 duże pizze
ciasto
3 szklanki mąki pszennej
4 dkg drożdży
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
20 dkg pieczarek
dodatki20 dkg twardego sera żółtego
kulka mozzarelli
3 jajka ugotowane na twardo
30 dkg mrożonego szpinaku
duża cebula
1/2 puszki kukurydzy
kilka oliwek
ząbek czosnku
sos na spód200 ml jogurtu greckiego
łyżka przecieru pomidorowego
przyprawy
Wykonanie
drożdże wymieszać z cukrem,powstanie pasta.
Wlać ją do mąki wymieszanej z solą i oliwą,dodać ciepłą wodę i wyrobić elastyczne ciasto.
Odstawić na godzinę aby podrosło.
Obrane pieczarki pokroić w cienkie plasterki.
Cebulę w piórka
jajka w plasterki
oliwki przekroiłam wzdłuż.
kukurydze dobrze odcedzić.
Rozmrożony szpinak odparować z dodatkiem przeciśniętego czosnku-wystudzić.
Ciasto podzielić na dwie części, uformować 2 placki.
Składniki sosu wymieszać i posmarować nimi placki na pizze.
Nałożyć składniki(bez sera)
Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika,
po 20 minutach dodać ser i posypać obficie pomidorami ze szczypiorkiem i solą morską.Jak ser się stopi podawać pizze.
SMACZNEGO
ps.przyprawa Skworcu idealnie nadaje się do potraw z jajkami,
dlatego była idealna do pizzy z tymi dodatkami.
cena na stronie skworcu.com.pl
2.99/50 gram
1 komentarz:
pysznie wygląda ;) fajne połączenie - jajka i szpinak :)
Prześlij komentarz