Pasztet drobiowy w wersji dietetycznej,
z pyszną obsypka bosfrorską.
idealny na kanapki lub przystawkę
nie tylko na diecie Protal
Składniki
kurczak o wadze 1.5 kg
wątróbka drobiowa 0.5 kg
otręby pszenne np Kupiec 3-4 łyżki
jajka 3 sztuki
cebula 1 sztuka
marchew 2 sztuki
pietruszka korzen 1 sztuka
kawałek selera
czosnek 2-3 ząbki
sól do smaku
pieprz świeżo mielony np Prymat
papryka ostra Prymat
majeranek 1 łyżeczka
Wykonanie
Kurczaka myjemy,kroimy tak aby zmieścił sie do garnka,dodajemy obrane marchewki,
seler i pietruszkę,solimy całośc i gotujemy minimum godzinę.
Wątróbkę myjemy i zalewamy wodą,gotujemy 20 minut.
Wszystko studzimy.
Kurczaka obieramy z gości i skóry(ja jej nie dodawałam)
Cebulę i czosnek obieramy.
Mięso,wątróbkę i wszystkie warzywa (czosnek i cebule także) mielimy w maszynce dwukrotnie,
Dodajemy przyprawy i sprawdzamy smak,ma byc wyrazisty i dobrze doprawiony,
dopiero wtedy dodajemy jajka i otręby i dobrze wyrabiamy całość.
Masę przelewamy do keksówki i posypujemy spora ilością Obsypki Bosforskiej Skworcu.
Pasztet pieczemy w piekarniku w 180 stopniach,około 60-70 minut.
Z keksówki wyciągamy po całkowitym ostudzeniu.
Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO
Kilka słów o obsypce bosforskiej Skowrcu
w składzie posiada m.in.:
Papryka czerwona płatek,
Czosnek,
Cukier,
Pieprz czarny,
Papryka słodka mielona,
Oregano,
Bazylia,
Czarnuszka
Cząber.
cena 1.45 zł/50 gram
Idealnie nadała sie do pasztetu,troszkę założowałam że nie posypałam nią spodu keksówki i boków.
Nadała pasztetowi smakowitej skorupki z wierzchu.
Posypką idealnie pasuje do posypywania wszelakich pieczeni,zapiekanek,mięs z grilla itp.
Zapraszam na www.skworcu.pl
2 komentarze:
niestety nie mam takiej obsypki, czym innym mogłabym posypać pasztet ? proszę o rade.
Zrób sama własną obsypkę w zależności co lubisz np papryka,czosnek,suszona cebula,pieprz grubo mielony,oregano,bazylia,czarnuszka,siemię lniane,pietruszka,koperek
Prześlij komentarz