poniedziałek, 11 maja 2015

Karpatka...pyszna klasyka

 Najulubieńsze ciasto mojego męża....
znika w oka mgnieniu


 Składniki

ciasto

   woda letnia - 1.5 szklanki
   margaryna - 120 gram
   mąka pszenna  - 1 szklanka
   jajka - 5 sztuk
   proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
 

krem

   mleko 3,2% -3 szklanki
   budyń waniliowy- 3 opakowania
   cukier - 3/4 szklanki
   masło - 250 gram 

 Wykonanie
ciasto
w garnku zagotować wodę z margaryną.
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do wody z margaryną i szybko mieszać trzymać na małym ogniu aż powstanie gęste ciasto - wystudzić
 Zimne ciasto miksować dodając po 1 jajku aż do wyczerpania jajek 
ciasto podzielić na 2 części i upiec na papierze do pieczenia 40 minut w 180 stopniach.wystudzić  


krem

zagotować 2 szklanki mleka.
w jednej szklance wymieszać 3 opakowania budyniu.
ugotować gęsty budyń,gorący przykryć folią spożywczą i tak wystudzić(nie zrobi się kożuch) 
miękkie masło zmiksować z cukrem 
dodając po łyżce budyniu miksować aż powstanie gęsty krem  

krem wyłożyć na 1 blat ciasta i rozprowadzić równo 
przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na kilka godzin  
podawać posypane cukrem pudrem 


SMACZNEGO


2 komentarze:

gin pisze...

Mój C. też przepada za karpatką :) Pycha!

Olcia pisze...

Nie dziwię się, to chyba najlepsze ciasto. Szkoda że tak szybko znika ;)