Najulubieńsze ciasto mojego męża....
znika w oka mgnieniu
Składniki
ciasto
woda letnia - 1.5 szklanki
margaryna - 120 gram
mąka pszenna - 1 szklanka
jajka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
krem
mleko 3,2% -3 szklanki
budyń waniliowy- 3 opakowania
cukier - 3/4 szklanki
masło - 250 gram
woda letnia - 1.5 szklanki
margaryna - 120 gram
mąka pszenna - 1 szklanka
jajka - 5 sztuk
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
krem
mleko 3,2% -3 szklanki
budyń waniliowy- 3 opakowania
cukier - 3/4 szklanki
masło - 250 gram
Wykonanie
ciasto
w garnku zagotować wodę z margaryną.
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do wody z margaryną i szybko mieszać trzymać na małym ogniu aż powstanie gęste ciasto - wystudzić
mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać do wody z margaryną i szybko mieszać trzymać na małym ogniu aż powstanie gęste ciasto - wystudzić
Zimne ciasto miksować dodając po 1 jajku aż do wyczerpania jajek
ciasto podzielić na 2 części i upiec na papierze do pieczenia 40 minut w 180 stopniach.wystudzić
krem
zagotować 2 szklanki mleka.
w jednej szklance wymieszać 3 opakowania budyniu.
w jednej szklance wymieszać 3 opakowania budyniu.
ugotować gęsty budyń,gorący przykryć folią spożywczą i tak wystudzić(nie zrobi się kożuch)
miękkie masło zmiksować z cukrem
dodając po łyżce budyniu miksować aż powstanie gęsty krem
krem wyłożyć na 1 blat ciasta i rozprowadzić równo
przykryć drugim blatem i wstawić do lodówki na kilka godzin
podawać posypane cukrem pudrem
SMACZNEGO
2 komentarze:
Mój C. też przepada za karpatką :) Pycha!
Nie dziwię się, to chyba najlepsze ciasto. Szkoda że tak szybko znika ;)
Prześlij komentarz