Lekkie danie orientalne,
wbrew pozorom w kuchni nie zapanował "sajgon" ;o)
Smaku całości dodał sos chiński ale o tym w poście....
Składniki
na 10 sztuk
10 arkuszy papieru ryżowego
30 dkg kapusty kiszonej
1 duża marchewka
6 sztuk grzybów Mun Skworcu
łyżka oleju
Sos idealny do sajgonek i ryżu,nie musiałam go niczym doprawiać,lekko słodki w smaku z dużą ilością warzyw.
Bardzo łatwy w przygotowaniu.2 łyżki proszku zalałam 250 ml wody i gotowałam 10 minut.
Sos po wystudzeniu zgęstniał. Cena 1.75zł na stronie producenta za 50 gram(myślę ze taka torebeczka spokojnie wystarczy na 3-4 razy)
Wykonanie
Kapustę zalać wodą(nie płukać) i gotować 30 minut.Odcedzić i wystudzoną drobno pokroić.
Marchew obrać i pokroić w zapałkę.
Grzyby Mun zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut pod przykryciem-wystudzone pokroić w paseczki.
Papier ryżowy moczyć w letniej wodzie,każdy arkusz osobno,aby się nie skleiły.
Jak będzie elastyczny lekko odsączyć z wody (ja kładłam na pieluszkę tetrową)
i układać na środku warzywa.
Zwijać najpierw boki a potem od dołu w rulon.
Gotowe sajgonki obsmażyć krótki na 1! łyżce oleju.
Podałam z ryżem brązowym i sosem chińskim firmy Skworcu.
2 komentarze:
niedawno robiłam zupę z grzybami mun (kocham je :)) i się skończyły, więc muszę nadrobić te straty i spróbować sajgonek :D
Sajgonki są świetne!:D
Prześlij komentarz