Bardzo smaczna wersja sernika na zimno,
podanego w osobnych porcjach.
Wykonanie jest szybkie,
ja przygotowałam w niedzielę rano,a po obiedzie deser był gotowy
Składniki
na 5 porcji
40 dkg sera mielonego(np z wiaderka) lub serków waniliowych
100 ml mleka
słodzik lub cukier do smaku
aromat waniliowy do sera
płaska łyżka agaru firmy Skworcu
100 ml mleka
słodzik lub cukier do smaku
aromat waniliowy do sera
płaska łyżka agaru firmy Skworcu
1 galaretka(smak dowolny)
200 ml kremówki
200 ml kremówki
Wykonanie
Agar przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Ja wymieszałam płaską łyżkę agaru w 200 ml wody i gotowałam przez 10 minut.
Następnie zmiksowałam z serem,mlekiem i słodzikiem oraz aromatem waniliowym.
Masę nałożyć do 5 szklanek i odstawić do lodówki.
Ja wymieszałam płaską łyżkę agaru w 200 ml wody i gotowałam przez 10 minut.
Następnie zmiksowałam z serem,mlekiem i słodzikiem oraz aromatem waniliowym.
Masę nałożyć do 5 szklanek i odstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody,przestudzoną wylać na ser i wstawić do lodówki
Jak całość stężeje ubić kremówkę(można dodać łyżkę cukru pudru) i nałożyć na gotowy deser.
Jak całość stężeje ubić kremówkę(można dodać łyżkę cukru pudru) i nałożyć na gotowy deser.
SMACZNEGO
Kilka słów o agarze firmy Skworcu
(dane ze strony producenta)
Agar
to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów.
Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne, wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.
Posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza.
W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny.
Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki.
Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną.
cena 4.50 za 20 gram produktu
1 komentarz:
Bardzo ładne kolory, wygląda ślicznie :)
Prześlij komentarz