piątek, 25 stycznia 2013

Deser sernikowy z galaretką i bitą śmietaną

Bardzo smaczna wersja sernika na zimno,
podanego w osobnych porcjach.
Wykonanie jest szybkie,
ja przygotowałam w niedzielę rano,a po obiedzie deser był gotowy

Składniki
na 5 porcji

40 dkg sera mielonego(np z wiaderka) lub serków waniliowych
100 ml mleka
słodzik lub cukier do smaku
aromat waniliowy do sera
płaska łyżka agaru firmy Skworcu
1 galaretka(smak dowolny)
200 ml kremówki


Wykonanie

Agar przygotować wg przepisu na opakowaniu.
Ja wymieszałam płaską łyżkę agaru w 200 ml wody i gotowałam przez 10 minut.
Następnie zmiksowałam z serem,mlekiem i słodzikiem oraz aromatem waniliowym.
Masę nałożyć do 5 szklanek i odstawić do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 400 ml wody,przestudzoną wylać na ser i wstawić do lodówki
Jak całość stężeje ubić kremówkę(można dodać łyżkę cukru pudru) i nałożyć na gotowy deser.

SMACZNEGO


Kilka słów o agarze firmy Skworcu
(dane ze strony producenta)

Agar
 to bezbarwna, żelująca substancja z ośmiu rodzajów morskich glonów.
 Już ponad 2 tys. lat temu był używany przez Chińczyków i Japończyków, a następnie inne narody Azji ze względu na wspaniałe wartości zdrowotne, wysoką zawartość minerałów, witamin i protein.
Posiada wysoką zawartość jodu, wapna i żelaza.
 W pełni wegański agar używany jest w kuchni zamiast żelatyny.
Z jego dodatkiem można przyrządzać desery oraz galaretki.
Jest polecany osobom z nadwagą, ponieważ ma zerową wartość energetyczną.
cena 4.50 za 20 gram produktu

1 komentarz:

gin pisze...

Bardzo ładne kolory, wygląda ślicznie :)