Świetna przekąska na imprezie domowej.
Można je zrobić wcześniej i podać na zimno z dipami
lub lekko podgrzać w mikrofalówce.
Składniki
na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
5 dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju
szklanka ciepłej wody
5 dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju
nadzienie
30 dkg startego żółtego sera
20 dkg drobno pokrojonych pieczarek
szynka lub salami w plasterkach
kukurydza w puszce
20 dkg drobno pokrojonych pieczarek
szynka lub salami w plasterkach
kukurydza w puszce
ketchup+przecier pomidorowy
przyprawy:czosnek granulowany,oregano Prymat
przyprawy:czosnek granulowany,oregano Prymat
Wykonanie
Mąkę wymieszać z solą i olejem.
Drożdże zasypać cukrem,wymieszać do uzyskania pasty i dodać do mąki razem ze szklanką ciepłej wody.
Wyrobić gładkie, elastyczne cisto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ketchup wymieszać z przecierem pomidorowym,doprawić granulowanym czosnkiem i oregano Prymat.
Drożdże zasypać cukrem,wymieszać do uzyskania pasty i dodać do mąki razem ze szklanką ciepłej wody.
Wyrobić gładkie, elastyczne cisto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ketchup wymieszać z przecierem pomidorowym,doprawić granulowanym czosnkiem i oregano Prymat.
Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować sosem i wyłożyć połowę składników.
Zwinąć w ciasną roladę i pokroić na 2 centymetrowe plastry.
Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta lub z reszty można przygotować cebulaczki.
Posmarować sosem i wyłożyć połowę składników.
Zwinąć w ciasną roladę i pokroić na 2 centymetrowe plastry.
Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta lub z reszty można przygotować cebulaczki.
ślimaczki układać na papierze do pieczenia.
Piec w 200 stopniach około 15-20 minut(nie mogą się piec zbyt długo bo robią się twarde)
SMACZNEGO
4 komentarze:
u mnie też czasem robimy pizzę w takiej wersji na kilka kęsów :) Bardzo fajne :)
świetny pomysł! :)
Ja taką robię z ciasta francuskiego :) Muszę spróbować z drożdżowym. Pozdrawiam :)
super pomysl, niech tylko skoncze diete abym mogla tyc znowu ;)
Pozdrawiamm
Prześlij komentarz