poniedziałek, 21 stycznia 2013

Pizza na jeden kęs

Świetna przekąska na imprezie domowej.
Można je zrobić wcześniej i podać na zimno z dipami
 lub lekko podgrzać w mikrofalówce.

Składniki

na ciasto
3 szklanki mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
5 dkg drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
łyżka oleju

nadzienie
30 dkg startego żółtego sera
20 dkg drobno pokrojonych pieczarek
szynka lub salami w plasterkach
kukurydza w puszce
ketchup+przecier pomidorowy
przyprawy:czosnek granulowany,oregano Prymat



Wykonanie

Mąkę wymieszać z solą i olejem.
Drożdże zasypać cukrem,wymieszać do uzyskania pasty i dodać do mąki razem ze szklanką ciepłej wody.
Wyrobić gładkie, elastyczne cisto.
Odstawić do wyrośnięcia.
Ketchup wymieszać z przecierem pomidorowym,doprawić granulowanym czosnkiem i oregano Prymat.



Ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować na kształt prostokąta.
Posmarować sosem i wyłożyć połowę składników.
Zwinąć w ciasną roladę i pokroić na 2 centymetrowe plastry.
Powtórzyć z drugim kawałkiem ciasta lub z reszty można przygotować cebulaczki. 




ślimaczki układać na papierze do pieczenia.
Piec w 200 stopniach około 15-20 minut(nie mogą się piec zbyt długo bo robią się twarde)

SMACZNEGO

4 komentarze:

chantel pisze...

u mnie też czasem robimy pizzę w takiej wersji na kilka kęsów :) Bardzo fajne :)

Happy Kitchen. pisze...

świetny pomysł! :)

Dzikowiec pisze...

Ja taką robię z ciasta francuskiego :) Muszę spróbować z drożdżowym. Pozdrawiam :)

Unknown pisze...

super pomysl, niech tylko skoncze diete abym mogla tyc znowu ;)
Pozdrawiamm