poniedziałek, 7 stycznia 2013

Sernik gotowany

Sernik jest wprost idealny.
Słodkie miodowe placki,przełożone gotowaną masą serową i czekoladowa polewą
całość rozpływa się w ustach


Składniki

na placki

4 szklanki mąki
100 gram margaryny
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek miodu
1 łyżeczka sody

na masę serową

1 kg sera w wiaderku
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200 gram margaryny
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka

Na polewę

100 gram czekolady deserowej
2 łyżki masła
ew.łyżka mleka

Wykonanie

Składniki ciasta zagnieść.
Podzielić na 3 części,zawinąć osobno w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie upiec 3 placki(najlepiej ba blasze wyłożonej papierem do pieczenia)
w 180 stopniach,18-20 minut każdy

Masa serowa

W garnku rozpuścić margarynę z cukrem,dodać ser i zagotować.
W między czasie wymieszać mleko z budyniem i jajkami.
Dodać do gotującego się sera.
Dokładnie wymieszać aby nie było grudek i gotować do zgęstnienia.

Gorącą masą serową przełożyć gotowe placki miodowe.

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej
(jakby polewa się zważyła dodać łyżkę mleka)
Polać ciasto.
ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h.
Im dłużej leży tym jest smaczniejsze.

SMACZNEGO

1 komentarz:

smakujmy.pl pisze...

Oj, ale bym zjadła :(( tak za nim tęsknie. Pamiętam go z dzieciństwa i wiem, że mi smakował. Nie ma rady - muszę zrobić i tyle.