Sernik jest wprost idealny.
Słodkie miodowe placki,przełożone gotowaną masą serową i czekoladowa polewą
całość rozpływa się w ustach
Składniki
na placki
4 szklanki mąki
100 gram margaryny
1/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 jajka
6 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
na masę serową
1 kg sera w wiaderku
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200 gram margaryny
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki mleka
Na polewę
100 gram czekolady deserowej
2 łyżki masła
ew.łyżka mleka
Wykonanie
Składniki ciasta zagnieść.
Podzielić na 3 części,zawinąć osobno w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Następnie upiec 3 placki(najlepiej ba blasze wyłożonej papierem do pieczenia)
w 180 stopniach,18-20 minut każdy
Masa serowa
W garnku rozpuścić margarynę z cukrem,dodać ser i zagotować.
W między czasie wymieszać mleko z budyniem i jajkami.
Dodać do gotującego się sera.
Dokładnie wymieszać aby nie było grudek i gotować do zgęstnienia.
Gorącą masą serową przełożyć gotowe placki miodowe.
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej
(jakby polewa się zważyła dodać łyżkę mleka)
Polać ciasto.
ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h.
Im dłużej leży tym jest smaczniejsze.
SMACZNEGO
1 komentarz:
Oj, ale bym zjadła :(( tak za nim tęsknie. Pamiętam go z dzieciństwa i wiem, że mi smakował. Nie ma rady - muszę zrobić i tyle.
Prześlij komentarz